25.08.2024 [Yle]
Itä-Suomen poliisi varoittaa edelleen pankkitunnuksia urkkivista valepoliiseista.
Viimeisin poliisin tietoon tullut tapaus on viime lauantaina, jolloin poliiseina ja pankin edustajana esiintyneet huijarit onnistuivat saamaan iäkkään yläsavolaisnaisen pankkitunnukset haltuunsa.
Poliisin mukaan huijarit veivät naisen tililtä useita tuhansia euroja.
Nainen oli saanut kolme puhelua tuntemattomasta numerosta. Ensin yläsavolaisnaiselle oli soittanut nainen, joka kertoi olevansa Helsingin rikospoliisista. Poliisiksi esittäytynyt nainen ilmoitti, että uhrin pankkitietoja olisi löytynyt rikostutkinnan yhteydessä.
Tämän jälkeen naiselle oli soittanut pankin edustajaksi esittäytynyt henkilö ja kertonut, että naisen tililtä oli viety useita tuhansia euroja.
Kolmannessa puhelussa mies esittäytyi Helsingin rikospoliisiksi ja kertonut tutkivansa tapausta. Hän oli pyytänyt saada naisen pankkitunnukset käyttöönsä, jotta voisi palauttaa tililtä viedyt rahat. Nainen oli antanut tunnuksensa miehelle, joka oli kohta kertonut onnistuneensa palauttamaan rahat.
Puhelun lopuksi mies oli kieltänyt naista käyttämästä pankkitiliään ja vaatinut, ettei nainen saa myöskään soittaa asiasta kenellekään. Silloin nainen oli ymmärtänyt joutuneensa huijatuksi ja oli sulkenut nettipankkinsa tunnukset.
Nainen oli tehnyt asiasta sähköisen rikosilmoituksen poliisille, mutta siinä vaiheessa hänelta oli jo viety rahaa tililtä.
– Sähköinen rikosilmoitus ei tule näissä huijaustapauksissa poliisille riittävän ajoissa eli oikea tapa on ilmoittaa asiasta viipymättä poliisille, tarvittaessa hätänumeron 112 kautta, jolloin voimme mahdollisesti vielä estää rahojen siirtymisen huijareille, neuvoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tiina Borg.
Borg muistuttaa, että poliisi ei kysy koskaan keneltään tämän pankkitunnuksia missään tilanteessa. Myöskään pankit tai muut viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia keneltään puhelimessa, sähköposteilla, tekstiviesteillä tai sähköisillä keskustelualustoilla.
Poliisi vetoaa myös iäkkäiden omaisiin ja muihin ikäihmisten kanssa toimiviin tahoihin, että ilmiöstä keskusteltaisiin. Iäkkäitä olisi poliisin mukaan muistutettava, että pankkikortteja tai niihin käyttöön liittyviä tietoja ei saa luovuttaa kenellekään – vaikka pyytäjä olisi poliisi.
Mikäli vahinko sattuu ja tajuaa luovuttaneensa pankkitunnukset huijarille, on asiasta ilmoitettava heti poliisille sekä omaan pankkiin. Myös kaikista huijausyrityksistä on syytä ilmoittaa poliisille.
12.04.2024 [Yle]
Itä-Suomen poliisi tutkii puheluita virkavallan anastuksina, väärennöksinä ja identiteettivarkauksina.
Venäjänkielisille ihmisille on soittanut venäjää puhuva, poliisina esiintynyt mieshenkilö. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Venäjänkielisille ihmisille on soittanut venäjää puhuva, poliisina esiintynyt mieshenkilö. Puhelut ovat tulleet 041- tai 046-alkuisista numeroista, jollaisia poliisilla ei ole käytössä.
Soittaja on esittäytynyt suomalaisen miehen nimellä. Huijari on myös lähettänyt uhreille kuvan väärennetystä poliisin virkamerkistä, jota jotkut ovat voineet luulla oikeaksi.
Huijari on puhunut aluksi murtaen venäjää, mutta puhelun kestäessä kieli on muuttanut hyvin sujuvaksi. Huijari on tiedustellut uhrin pankkiasioita ja antanut ymmärtää, että vastaajan nimissä on haettu lainaa. Tämän jälkeen uhrille on ilmoitettu, että kohta henkilölle soitetaan pankista.
Poliisi muistuttaa, ettei koskaan lähetä virkamerkistään kuvia tai pyydä pankki- ja henkilötietoja puhelimitse.
Itä-Suomen poliisi tutkii tapauksia virkavallan anastuksina, väärennöksinä ja identiteettivarkauksina.
Mikäli olet joutunut huijauksen uhriksi, ilmoita asiasta välittömästi poliisille sekä omaan pankkiisi. Myös kaikista huijausyrityksistä on syytä ilmoittaa poliisille.
25.02.2024 [Yle]
Huijausviestejä lähetettiin eri puolille Suomea yli 13 000 kappaletta.
Helsingin poliisi on saanut valmiiksi tekstiviestihuijauksiin liittyvän rikosepäilyn esitutkinnan, poliisi tiedottaa.
Esitutkinnan mukaan 25-vuotias pääepäilty ja hänen rikostoverinsa ovat lähettäneet uhreille tekstiviestejä, joissa he väittävät olevansa uhrien lapsia.
Huijausviestejä lähetettiin viime syksynä eri puolille Suomea yli 13 000 kappaletta. Tapauksia on yhteensä 17.
Tekstiviesteissä lapsina esiintyneet huijarit ovat väittäneet, että tarvitsevat nopeasti rahaa esimerkiksi puhelimen hajoamisen takia.
Yleensä siirretyt rahasummat olivat muutamia tuhansia euroja kerralla. Eräässä tapauksessa uhreille oli väitetty, että lapsen puhelin oli hajonnut ja puhelinnumero vaihtunut. Huijausviesteissä rahaa pyydettiin kahdelle eri tilille yli 10 000 euroa.
Epäillyt saivat huijattua uhreilta yhteensä yli 67 000 euroa.
Saatuaan rahat epäillyt nostivat ne käteisenä useista pankkiautomaateista Helsingissä. Rahat jaettiin epäiltyjen kesken sen mukaan, kuinka isossa roolissa kukin oli huijauksessa.
– Petossarja oli kokonaisuutena arvioiden törkeä, koska rikokset tehtiin suunnitelmallisesti, asiaomistajia oli useita ja rikoksilla saatu taloudellinen hyöty oli huomattava, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu poliisin tiedotteessa.
Pääepäilty on edelleen vangittuna. Tapaus siirtyi syyteharkintaan maanantaina.
13.08.2021 [MTVUutiset]
Yhä ovelammiksi käyvät nettihuijarit ovat viime päivinä lähettäneet Osuuspankin nimissä tekstiviestejä, joissa pyydetään tunnistautumaan ja estämään näin tililtä veloitettava maksu.
Matin täysi-ikäinen tytär on yksi tekstiviestihuijauksen kohteeksi joutuneista.
Matti kertoo MTV Uutisille tyttären häkeltyneen yöllä saamastaan tekstiviestistä, jonka mukaan hänen tililtään olisi lähdössä maksu. Estääkseen tämän häntä pyydettiin vahvistamaan henkilöllisyytensä tekstiviestissä olevan linkin kautta.
Entistä uskottavammaksi huijauksen teki se, että viesti oli tullut samasta numerosta, jota Osuuspankki oli aiemmin käyttänyt.
Viestissä luki: Petos on havaittu. Tilisi on estetty turvallisuussyistä. Siirry osoitteeseen: op-peruutus.info vahvistaaksesi henkilöllisyytesi ja peruuttaaksesi maksun.
– Nyt kun jälkikäteen katsoo viestiä, niin olisi pitänyt hoksata huijaukseksi, eikä tietysti olisi saanut tuon linkin kautta mennä. Viesti tuli kuitenkin yöllä ja tyttäreni oli siitä niin häkellyksissä, että oli mennyt tunnistautumaan, Matti kertoo MTV Uutisille.
Matti kertoo, että tytär oli tehnyt opiskelujen ohessa vuosikausia töitä ja säästänyt koko ikänsä.
– Todella huomattava summa sieltä lähti, toistakymmentä tuhatta euroa. Se on paljon rahaa kenelle tahansa.
Tytär piti suurinta osaa rahoista säästötilillä ja käyttötilillä oli vain pieni summa arkipäiväisten menojen hoitamiseen. Huijarit olivat siirtäneet rahat säästötililtä ensin käyttötilille ja sieltä ulkomaiselle tilille.
– Arka tyttö säikähti asiaa paljon. Yleensä haluaa toimia mahdollisimman hyvin, mutta nyt toimikin sitten päinvastoin.
OP Ryhmän väärinkäytösten hallinnan yksikön päällikkö Kim Sirén kertoo, että vastaavanlaisia huijauksia oli liikkeellä ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten. Sirénin mukaan rikolliset väärentävät tunnettujen tahojen numeroita ja laittavat lähettäjän nimeksi esimerkiksi op tai opfi.
– Puhelimessa nämä viestit sitten näyttävät tulleen Osuuspankista, vaikka näin ei tosiasiassa ole.
Sirén varoittaa, että viesteissä olevia linkkejä ei tule koskaan avata.
– Pankin sivuille ei kannata mennä linkkien tai hakukoneiden kautta, vaan kirjoittaa osoite itse nettiselaimeen. Jos pankki haluaa viestiä asiakkaan kanssa, se tekee sen usein verkkopankin asiakasviestin kautta. Samoin pankki ei koskaan kysy asiakkaan tunnuksia, vaan niiden käyttö lähtee aina asiakkaasta itsestään.
Jos kuitenkin käy niin ikävästi, että varoja tililtä lähtee, Sirén neuvoo ottamaan heti yhteyttä pankkiin.
– Vaikka rikolliset ovat tässä aina vaan nopeampia, ja varojen saanti onkin hyvin epävarmaa, ensin yhteys pankkiin ja sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.
Mikäli tunnukset luovuttaa kolmannelle osapuolelle, on se sama kuin olisi antanut avoimen valtakirjan, Sirén muistuttaa.
– Nykypäivinä ihmisille tulee valtavat määrät erilaisia viestejä, niin sähköpostilla kuin tekstiviestein, jotka edellyttävät nopeaa reagointia. Kannattaa kuitenkin ottaa hetki aikaa ja harkita, miten toimia, kun tuollaisen viestin saa.
Sirén sanoo myös, että huijauksissa uhrit ovat aiempaa nuorempia.
– Nuoret varmaankin reagoivat herkemmin näihin ilta-aikaan lähetettyihin viesteihin.
Jutussa haastatellun Matin nimi muutettu.